x
Bruce Springsteen: Born To Run

Bruce Springsteen
Born To Run

En stor bok om ett stort hjärta

GAFFA

Bog / Natur & Kultur
Utgivning D. 2016.09.26
Recenserad av
Emil Viksell

En populär och direkt felaktig föreställning om Springsteen är att han enbart skulle vara en extrovert, fryntlig rockfarbror som leder välfyllda arenor med glockenspiel, twist och shout. Men det räcker att lyssna bortom de största hittarna, eller till och med lite noggrannare på även de mest spelade bitarna, för att en annan bild ska framträda. The River är kondenserad melankolisk nostalgi. Likaså den förment skojfriska Glory Days. Tunnel Of Love-plattan är en sorgesång över ett personligt misslyckande. The Ghost Of Tom Joad ett historiskt album som berättar om befolkningen på det amerikanska samhällets botten. Och Nebraska är ”murder ballads” för hela slanten.

Det är inte konstigt att undertecknad drar kniv – bildligt talat – när folk reducerar Springsteen till Hungry Heart eller gör samma tolkning av Born In The U.S.A. som Ronald Reagan.

Tillsammans med den där föreställningen om Springsteen löper också parallellt bilden av hur en deprimerad människa ska se ut och bete sig. Typ alla knaprar antidepressiva, men vi tror fortfarande att en depression bara innesluts i en människa som Sylvia Plath eller Robert Smith.

Det handlar om hans depressioner, ja. Men också om så mycket annat. Springsteen är allt. En Springsteenkonsert är allt. Och då är givetvis också boken om honom, och av honom, allt. En privat historia – som inte lämnar ut de närmaste, förutom möjligen farsan hans – och jämsides den amerikanska historien.

Det är för långt. Det är för yvigt. Det är för mycket. Som det ska vara. En tjock bok om ett stort hjärta. Från en artist som aldrig kommer få Nobelpriset, men som aldrig skulle bete sig som en arrogant gubbkuk och inte svara om Danius ringde.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA