x
Katie Gately: Color

Katie Gately
Color

Elektronisk galenskap blandas upp med raka popmelodier

GAFFA

Album / Tri Angle
Utgivning D. 2016.10.14
Recenserad av
Simon Lundberg

Med fler droppar experimentell, elektroniskt kaos lyckas Katie Gately att trollbinda. Men hon gör det med en nisch som många andra avantgarde-ljudkonstnärer misslyckas med. Här blandar hon upp till synes orimliga ljudkonstellationer med konventionell pop, någonting som exempelvis Björk allt som oftast hanterar med bravur.

På många sätt låter mycket av materialet som en korsning mellan Madonnas sena 90-talsalbum, Lady Gagas Artpop och en ljudinstallation på Tate Modern. Låten Tuck kunde allvarligt talat gjorts av någon av de nämnda popdrottningarna. Katie Gately, som titulerar sig som just en ljudkonstnär, ger oss på Color popmusik som låter oerhört maffig. 

Resten är mycket inkastade ljud av skrikande barn, helvetesbas och domedagskastrulljud. Konstverket har en tendens att bli för mycket ibland och då vill man bara stänga av. Samtidigt lockar det en att fortsätta lyssna – för vad är det för tokigheter som hon hittar på härnäst. 

Albumet blir aldrig förutsägbart och håller sig fortfarande på en spännande nivå. Det finns någonting så vackert i det desperata hopkoket. Låtar som Sire och Lift är så enormt banbrytande att det kittlar till i magen.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA