x
David Bowie: Lazarus

David Bowie
Lazarus

Bowie förblev Bowie ända in i döden

GAFFA

Album / Columbia
Utgivning D. 2016.10.21
Recenserad av
Daniel Andersson

David Bowies sista framträdande ägde rum i samband med New York-premiären av musikalen Lazarus i december förra året. Den 10 januari utannonserades Brixton-legendens död, endast två dagar efter kritikerrosade avskedsalbumet Blackstar. Musikalen spelas fortfarande och i likhet med Lazarus lurade upphovsmannen döden. Åtminstone i fantasin. 

Bowie skapade och odlade myten om sig själv och denna process pågick under hela karriären. Det går att beskriva hans relation till publiken som en katt och råtta-lek – det gick aldrig att veta vilken Bowie som skulle framträda härnäst. Skådespeleriet var inte alltid fulländat, men aldrig ointressant. 

Flera av Bowies mest kända låtar återfinns i Lazarus, tolkade av bland annat Michael C Hall och Sophia Anne Caruso. Det är kul för stunden att ta del av dessa i nya versioner, men det står snabbt klart att uppsättningen ska höras och ses live. Kan inte motivera mig att lyssna på skivan mer än ett par gånger. Det är annorlunda med studiolåtarna som utgör bonusmaterial. Bowie förblev Bowie ända in i döden och det är jag evigt tacksam för.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA