x
Nouvelle Vague: I Could Be Happy

Nouvelle Vague
I Could Be Happy

Ett album som visar upp problemet med en smal nisch

GAFFA

Album / Kwaidan Records
Utgivning D. 2016.11.04
Recenserad av
Emma Rastbäck

Nouvelle Vague har en helt egen nisch i musikbranschen med sina svala och coola covers på new wave- och punklåtar, och de gör det fantastiskt bra. Men det finns ju en gräns för hur många bossanovacovers på gamla hits man kan göra innan marknaden är mättad. Det är problemet med en smal nisch. Det känns på intet sätt nytt.

Bland höjdpunkterna på I Could Be Happy märks en cover på Ramones I Wanna Be Sedated, som i fransosernas tappning går i baktakt och färgas av sexuella undertoner. Tempot är betydligt lägre än i originalet, och den ger bilder av Marilyn Monroe suggestivt åmande kring ett mikrofonstativ på presidentens födelsedag.

En annan intressant tolkning är den av The Cures All Cats Are Grey, i original en ganska ödsligt ekande historia där sången ligger långt borta i ljudbilden, bortom ihåligt trummande. Nouvelle Vague spelar en plockande gitarr tillsammans med klockspel, och sången ligger allra närmast lyssnaren. De förskjuter perspektiven från det kalla och ödsliga och gör låten varm på ett ganska finurligt sätt.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA