x
Pascal frälser Babel med sin patenterade desperation

Pascal, Babel, Malmö

Pascal frälser Babel med sin patenterade desperation

Recenserad av Fredrik Söderlund | GAFFA

(Arkivbild)

Jag älskar band som låter som en hop andra band, men ändå helt egna. Du kan stå och namedroppa och fantisera över deras förmodade skivsamlingar. Pascal är precis ett sådant band. The Stooges, Pixies, The Cramps, Jesus And Mary Chain, Reeperbahn, Nick Cave, Ennio Morricone, Broder Daniel, Joy Division och så vidare. Du kommer på dig själv att rada upp favoritband och den känslan är svårslagen.

Pascal är viktiga. En punkig rockrevolution mot det bjärta och avmätta. En motståndskraft mot det välgödda och förutsägbara. Lite som Souls var på sin tid i mitten av 90-talet. Den där sparken uppåt mot ett etablissemang som mer och mer liknar strömlinjeformad idioti. Det blir extra påtagligt när du ser trion framför dig på en av Malmös bästa livescener. Ingen pardon. Det står mitt i det blåa och röda ljuset. Det kalla och varma mitt i deras egna mörker. Mimmi Skogs bankande bombasm, Manuela De Gouveias pumpande bas som får bröstkorgen att vibrera och Isak Sundströms gitarr som sliter hål på allting. Trion är som ett skenande tåg som aldrig släpper garden.

En av de bästa låtarna både ikväll och på senaste albumet Revy (inspelad i Hansa-studion) är en cover av en cover. Det som en gång var danska pojkpopbandet The Lollipops I’ll Stay By Your Side från 1965 döptes om till I Will Stay av finska rockbandet Hurriganes 1974 och landade till slut hos Pascal och blev Forever. Från mespop, genom Blue Öyster Cult-ringande rock till svenskarnas patenterade desperation. Som så många gånger förr förvandlar Pascal en i grunden banal låt och klär in den i något bråddjupt. Min egen favorit är Peter LeMarcs Håll Om Mig! som är kvällens extranummer och slutpunkt. Pascal bygger något stort och vackert av allt de vidrör. Det är en fin garanti.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA