x
The Dillinger Escape Plan: Dissociation

The Dillinger Escape Plan
Dissociation

Underbart kaosartad svanesång

GAFFA

Album / Party Smasher
Utgivning D. 2016.10.14
Recenserad av
Jesper Robild

Efter att ha våldfört sig på stackars öron i nästan 20 år bestämde sig mathcore-kvintetten från New Jersey att det var bäst att sluta på topp. Dissociation är således The Dillinger Escape Plans sjätte och sista album. En av musikhistoriens största genreinnovatörer har laborerat med hardcore som grund och fascinerat miljoner genom att blanda in matematik, frijazz och electronica som om det vore det mest naturliga i världen.

Musiken är precis lika underbart kaosartad som sig bör, och bara det oväntade är väntat. Vi kan ta den hjärnmosande drum & bass-utflykten i Fugue, eller titelspåret – Aphex Twin är dålig i magen och har lånat in en stråkorkester. Svanesångens tveklöst starkaste kort är sångaren Greg Puciato. Mer lik Mike Patton än någonsin vänder han ut och in på sin röst i ett spektrum som sträcker sig mellan mysfarbror och rabies.

Bandet lämnar ett stort tomrum på musikkartan efter sig när de väljer att dö på egna villkor. ”Finding a way to die alone” är det sista rådet de ger oss innan hjärnan får pusta ut.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA