x
Iambear: Kattegatt, Vol.5

Iambear
Kattegatt, Vol.5

Femstegsraket med lagom exploderande fullängdsfinal

GAFFA

Album / Sommarhjärta
Utgivning D. 2016.10.07
Recenserad av
Karin Bernhardsson

Viskande vokaler och knastriga, lågmälda ljudlandskap – så beskrivs skapelsen som den svenska ambient-producenten Iambear ligger bakom. Och det är inte fel. Det är faktiskt att slå huvudet på spiken.

Kattegatt består av fyra volymer som tillsammans skapar en femte. Projektet tog producenten drygt ett år att slutföra och varje del är inspirerad av de skandinaviska väderskiftningarna. Precis som vädret är det inget som är kaotiskt eller överdrivet. Det är melankoliskt, men inte för ledsamt. Det är vackert, men inte hjärtskärande. Det är glatt, men inte överväldigande. För att nyttja ett utnött skandinaviskt begrepp kan vi kalla det lagom.

För bästa upplevelse av hela paketet bör du njuta av den anonyme producentens epos från början till slut, utan paus. Det tar inte särskilt lång tid. 32 minuter, för att vara exakt, och det är helt klart värt det. I en tid där ”less is more” inte längre tycks vara eftersträvansvärt är Kattegatt-volymerna en uppfriskande paus, och anonyme Iambear en mystisk frälsare.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA