x
Johnossi: Air Is Free

Johnossi
Air Is Free

John och Oskar, vad sysslar ni med?

GAFFA

Album / Universal
Utgivning D. 2016.11.08
Recenserad av
Jonathan Eklund

När Johnossi släppte videon till första singeln Air Is Free frågade sig skivbolaget i pressutskicket om det inte var årets bästa musikvideo. Frågan de borde ha ställt sig är om de inte precis gett ut en av årets absolut tröttaste singlar. Det som inleds i någon form av PJ Harvey-stil glider snabbt över till slödunk, gitarr och sång med ”klyschig gymnasiekille”-text. Ska det vara något att gå igång på tänkte ni?

Sedan dess har det basunerats ut att ett album ska komma och att duon samarbetat med Jocke Berg och producenterna Astma & Rocwell (medlemmar i Nonono). Men först skulle tydligen en EP med samma namn som singeln ut – och den väcker fler frågor än den skapar hårda utropstecken. Den enkla, raka är självfallet: vad fan sysslar ni med?

Att slå på stora trumman, blåsa upp sig själva och prata stora samarbeten för att sedan erbjuda … ja vad? Tre spår som låter som material de tidigare ratat. Tre spår som osar av ångest inför att skapa. Två spår ocharmigt rockös, ett spår generisk rockballad utan nerv. Nej Johnossi, tyvärr är Air Is Free en EP att glömma – och då har jag inte ens nämnt den riktigt tråkiga remixen på titelspåret. Urk.

Det där albumet ni försöker haussa upp, det måste innehålla något helt annat än det här. För så här ointressanta har Johnossi aldrig varit i närheten av att vara under sin framgångsrika karriär.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA