x
Jonathan Johansson : Love & Devotion

Jonathan Johansson
Love & Devotion

Cheesy, corny och skön popfunksoul

GAFFA

Album / Sony
Utgivning D. 2016.11.11
Recenserad av
Emil Viksell

Johansson bejakar nu för tiden. Han bejakar det han älskar. Sådant som inte alltid varit helt rumsrent. Som sliskig soul, oljig R&B och hiphoppens fyndiga texter. Och det där som drabbar dem som går helt upp i amerikansk populärkultur: det frekventa slängandet med engelska uttryck insprängda i svenskan.

Han är givetvis helt medveten om hur cheesy och corny tilltalet är. Vad effekten blir av att använda begrepp som ”sweet and dirty”. Det är långt till det begravningssakrala uttrycket han körde pre-Lebensraum!, och allvarligt på ett helt annat sätt.

Han bemästrade det mörka och tajta synthkonceptet förr och han bemästrar popfunksoulen nu. Men det är ändå lite sprödare och inte lika angeläget som på förra årets giv. Feta självbiografiska funktårtor har blivit lättare macaroner, för att typ tala bagerispråk.

Real Thing glider lika snajdigt fram som Lebensraum!-låtarna. Och hyllningarna till en stolt svensk soulpopstradition, bland annat i Du Så Fin och Sommarkläder, är örongodis. Somt glider dock, sin detaljrikedom till trots, förbi utan att man vänder på blicken. Men det är ändå tillräckligt för att det ska vara en högst intressant samling låtar. Och Släng Alla Heartbeatstråkar är något slags rafflande och fängslande crossover mellan det nya tilltalet och det gamla.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA