x
Roya: Trax

Roya
Trax

Keanu Reeves i en svart BMW

GAFFA

EP /
Utgivning D. 2016.11.08
Recenserad av
Jesper Robild

När jag för ett halvår sedan sprang på Centrum i jakten på artister till GAFFA Osignerat var det ingen tvekan om att den platsade in bland månadens fyra bästa. Låten finns även med på Royas debut-EP och är det perfekta soundtracket till storstadsliv och trafik. De fyra nya spåren på Trax är mer eller mindre kloner som flyter in i varandra, alla med likadana snabbt pulserande basgångar.

Roya bor i Stockholm men är uppvuxen i Seattle, och stadens atmosfär har verkligen färgat av sig på musiken. Det går inte nog att betona den urbana känsla som fångas i hennes mörka cold wave med en touch av Massive Attack. Lika säkert som att den hade kunnat spelas när Keanu Reeves glider omkring på natten i en svart BMW hade den fungerat på ett dansgolv.

Den faktor som gör Trax till något utöver det vanliga är den hypnotiska sången. Royas röst är ständigt spöklik och pendlar mellan viskningar, mellanregister, robotiskt mässande och sopran. Möjligen uppstår viss enformighet hemma i sovrummet, men i rätt miljö kan de fem spåren gott loopas om och om igen.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA