x
A Tribe Called Quest: We Got It from Here... Thank You 4 Your Service

A Tribe Called Quest
We Got It from Here... Thank You 4 Your Service

En epok går i graven – länge leve A Tribe Called Quest

GAFFA

Album / Sony Music
Utgivning D. 2016.11.11
Recenserad av
Niklas Thander

Även om Tribes sista skiva är mer i linje med Q-Tips musikaliska utveckling de senaste åren, är den också ett bevis på hur gruppen 18 år efter senaste plattan kan leverera något som osar genuinitet. Tyvärr gör omständigheterna att det inte är det triumferande avslut som de förtjänar. 

I och med Phife Dawgs död tar enigmatiske Jarobi White (”Sometimes Y”) för första gången plats, och trots att han gör det med den äran är det uppenbart att gruppen saknar en del av dynamiken mellan de som var huvudpersonerna.

Utan The Five-Foot Freak blir den förmanande Q-Tip allt mer tydlig, den med pekpinnar och en ständigt oplockad gås. Temamässigt är det cyniskt och den upprörda inledningen har ett påtagligt mörkt moln över sig. Det här är utan tvekan gruppens mest uttalat politiska skiva och de har en hel del att säga om samtiden, utan omsvep.

Den enastående gästlistan känns oerhört viktig i och med förlusten av Phife: hedersmedlemmen Busta är i storform, och Anderson .Paak framstår i sammanhanget som en Q-Tip 2.0. Titeln, en hommage till Phife, passar även som sista raden i ett gemensamt tacktal – veteranerna tackas för sin tjänstgöring inom hiphoppen med en hedersutmärkelse och närvarande gäster som Kendrick Lamar tar det vidare.

Avslutningen tappar i fokus, men större delen av albumet är musikaliskt och textmässigt briljant och visar varför Tribe är en av de mest inflytelsrika grupperna någonsin – de bryr sig inte om lovord, nostalgi eller trender, utan har hela tiden skapat i sitt eget utrymme. Och som de gör det. Tack till Tribe.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA