x
Ebba Grön: Station Rågsved

Ebba Grön
Station Rågsved

Punknostalgisk lyxlitteratur

GAFFA

Bog / Albert Bonniers
Utgivning D. 2016.09.06
Recenserad av
Emil Viksell

Förr skrev inte musiknördar på diverse bloggar och nätsajter. De startade fanzines – hemmatryckta tidskrifter av varierad kvalitet. ”Do It Yourself ”alltså, precis som punken. Eller ”den sista analoga revolutionen”, som är rubriken på Jan Gradvalls förord.

Gradvall hade antagligen aldrig blivit journalist utan Lars Sundestrands fanzine Funtime och undertecknad hade antagligen inte snöat in på musik så hårt utan Ebba Grön.

Sundestrand fick följa med Rågsvedsbandet och boken är hans dokument över den tiden. Foton, vykort och texter från Funtime-tiden. Visst är det nostalgiskt så det förslår, ett rop från en analog tid. Jag blir nästan sorgsen. Det är så lätt att romantisera den unge Thåström, Fjodors totalvägran, ja, hela den där grejen som var Ebba Grön. Givetvis finns den typen av motstånd också idag, men den är svårare att se eftersom vi lever mitt i den.

Nostalgiporr över förflutna tider och fenomen är i huvudsak något för de som var mer eller mindre med när det begav sig – och nu har pengar att slänga på soffbordsböcker. Men jag älskar ändå detta. Detta är ett vräkigt text- och bilddokument att förlora sig i. Om och med Sveriges bästa och viktigaste band.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA