x
Tomas Andersson Wij: Pratar Med – TAW Samtal 1993–2016

Tomas Andersson Wij
Pratar Med – TAW Samtal 1993–2016

Artistens finkänsliga gärning i journalistikens tjänst

GAFFA

Bog / Albert Bonniers
Utgivning D. 2016.11.04
Recenserad av
Emil Viksell

Tomas Andersson Wij, eller ”TAW”, som hans tredelade namn ibland förkortas, är utöver artist också journalist. Något som blivit tydligt med SVT-serien Tomas Andersson Wij Spelar Med … Ett TV-program där han spelar med och ställer frågor till diverse kända svenska artister.

Denna nådiga lunta till bok är en intervjuantologi. En samling intervjuer från 1993 till idag. Genomförda av Söderortspojken. Och det är näst intill omöjligt att göra något slags övergripande bedömning … Alltså, ingenting är dåligt, verkligen ingenting. TAW är en alert och beläst frågeställare. Men texterna blir ändå bättre med åren, och den senare tidens Café-intervjuer är ännu godare läsgodis än ungdomens kvalificerade försök. Likaså samtalen från Teater Brunnsgatan Fyra – som en fantastisk djupintervju med Kristian Lundberg.

Det är glädjande att TAW har omsatt sin lite präktiga nördighet i journalistikens tjänst. För trots att han skapat ett antal vemodiga uppväxtkompositioner som knappt går att lyssna på utan att tårarna sprutar, så är han faktiskt bättre som journalist. Om vi nu ska jämföra.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA