x
Skev, avslappnad finsk blues

Talmud Beach, Talmud Beach, Trans Musicales, Rennes

Skev, avslappnad finsk blues

Recenserad av Mathias Skeppstedt | GAFFA

Det är något i vattnet i Finland som gör att musiken där inte låter som något annat. Talmud Beach är ett av de där banden som spelar blues, fast den inte låter alls som den blues vi är vana vid. Det är skevt, ömt, avslappnat och vackert på ett sätt som bara finnar klarar av.

Bandmedlemmarna är klädda i vita kavajer och gröna kepsar, det är mycket skägg på scenen och det var längesen jag såg ett band se så fruktansvärt bakfulla ut på en scen, det är nästan Arab Strap-klass. Musiken går sakta och trummor och bas bygger en stabil grund som gitarristen solar sig igenom. Han har en glasklar Shadows-ton och är den som klämmer fram melodierna medan trummisen sjunger med den där ljusa 22-Pistepirkko-rösten. Och just 22-Pistepirkko är väl den närmaste referensen, fast Talmud Beach samtidigt gör något helt eget.

Låtarna sticker aldrig iväg utan står stabilt där de är, ibland läggs kanske en tangotakt in men sen är det tillbaka till den lunkande finska bluesen. Det är underbart att se ett band som är så trygga i sin musik att de inte behöver göra den svårare eller mer modern. Talmud Beach spelar sin musik, tackar och sen är det inte mer med det.

Sen är det ganska kul efter alla hälsosamma vattendrickande artister att se band på gammaldagsvis rada upp ölburkar på sina förstärkare.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA