x
Krävande hårt och helt eget

Ash Koosha, Ask Koosha, Trans Musicales, Rennes

Krävande hårt och helt eget

Recenserad av Mathias Skeppstedt | GAFFA

Det är så fruktanvärt hårt och högt att man först inte riktigt får grepp om vad det är Ask Koosha gör. Men efter ett tag så börjar man höra mönster och samtidigt se hur musiken ändrar i den enorma filmprojektionen bakom honom på scenen. Ash själv står i nästan totalt mörker och låter musik och bilder tala sitt eget språk.

Född Ashkan Kooshanejad i Teheran i Iran, började Ashan först göra musik på en Commodore 64 för att sen gå över till gitarr, bas och trummor. Han har spelat i flera hårdare rockband, regisserar film, har studerat klassisk och persisk musik på Teheran Conservatory of Music och gör alltså en högst egen form av elektronisk musik. Vad vi bjuds på i Rennes är ett slags totalt nedbrytande av samplingar tills nästan inget finns kvar, detta tar han sen och bygger väggar av tung bas, oljud och nånstans mitt i alltihopa aviga och intressanta melodier. Ibland i takt med musiken skakar hela filmen till och musiken rör till i bilderna eller ändrar dem efter visa ljud. Det är otroligt effektivt och samtidigt krävande.

Det är en sådan total attack på både öron och ögon att man antingen måste bara låta sig sugas in musiken eller gå därifrån. Det är inte sådär jättemånga i den enorma konsertlokalen men de som är där står som förstenade.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA