x
New Tide Orquesta: Spirits: Nursery Rhymes

New Tide Orquesta
Spirits: Nursery Rhymes

Subtil kammarminimalism som får ta tid på sig

GAFFA

Album / Hoob
Utgivning D. 2016.11.25
Recenserad av
Magnus Sjöberg

New Tide Orquesta firar 20 år genom att släppa två album. I våras släpptes en inspirerad livekonsert från Rio och nu kommer också deras första studioalbum på fyra år. Sedan ett par album tillbaka har de gått allt tydligare från den initiala nytangotonen, den som var grunden när allt började en gång, till minimalistisk kammarmusik, dock utan att tappa den där tonen som gör hela soundet omisskänsligt deras.

Det minimalistiska anslaget blir också allt mer dominerande, det blir extra tydligt i de nya kompositionerna; det tar tid att komma in i melodierna, och det ska det göra; det är värt att vara med och upptäcka allt. Genom stämningar som efter hand mejslas ut till fraser, till melodier, till sånger, till psalmer; till musikaliska oden.

Hela albumet är en komponerad enhet där det är helheten snarare än de enskilda styckena som är styrkan. Visserligen kan man sakna något som sticker ut och som skulle bidra med lite dynamik, men så länge den subtila upptäckarglädjen ökar för varje lyssning blir det mest en marginalanmärkning.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA