x
Diverse Artister: #savefabric

Diverse Artister
#savefabric

Ny fast snudd på historisk samling

GAFFA

Download / Fabric
Utgivning D. 2016.11.04
Recenserad av
Fredrik Franzén

För ungefär två månader sedan recenserade GAFFA Scubas mixalbum Fabric 90. Recensionen publicerades drygt en månad efter att den legendariska klubben med samma namn blivit beordrad av Londons myndigheter att stänga dörrarna för gott. Det 90:e mixalbumet såg alltså ut att bli det sista. Någonsin. Men det hördes inte i Scubas mix. Han hamrade på med rak, kompromisslös techno som om det fanns en morgondag. Vilket såklart var helt rätt. Underjorden kommer att leva för evigt, som DJ Premier sa. Man är som kackerlackor. Lever alltid, dör aldrig.

Och mycket riktigt. Under hösten spred sig hashtaggen #savefabric som en löpeld. Så gott som alla scenens större artister deltog i protesterna. Kolla till exempel på antalet kända namn som medverkar på samlingen #savefabric, som alltså nyligen gavs ut för att samla in pengar till rörelsen. 111 av scenens största namn medverkar med nytt, unikt material. Pinch, Machinedrum, Kuedo, Clams Casino, Clark, Skream, och så vidare. Det är inte någon idé att försöka räkna upp ens en bråkdel av dem.

Och hör och häpna. Den 21 november blev det officiellt att Fabric fått sitt tillstånd tillbaka.

Under 2016 har vi sett många folkrörelser växa fram ur frustration gentemot etablissemanget. Många av dem har tyvärr antagit en reaktionär och destruktiv form. Just därför är historien om hur Fabric räddades lika vacker som den är nödvändig. Och just därför är denna samling snudd på historisk, trots att den precis släpptes.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA