x
När Pustervik exploderade

Brian Fallon, Pustervik, Göteborg

När Pustervik exploderade

Recenserad av Sebastian Lindström | GAFFA

Samtidigt som The Gaslight Anthems gitarrist Alex Rosamilia värmer upp Pustervik så fylls lokalen av fans från hela världen. Man hör några tala spanska. Tyska. Norska. Brian Fallon är kanske inte världskänd, men han har den faktorn som gör hans fans så otroligt hängivna att de skulle resa runt hela världen för att se honom. De gillar inte Brian. De älskar honom.

När Rosamilias ekon slutar så tar Fake Problems-sångaren Chris Farren över scenen, och utmanar Brian Fallon som en av de roligaste frontmännen inom modern americana. När Chris är klar så kontrar Brian genom att möta publiken med sin vassa, skämtande tunga, och hurraropen blandas med skratt.

Sedan exploderar det.

Brian Fallon & The Crowes har hällt på mer bensin på Painkillers för att det ska brinna ordentligt i sitt liveformat. Albumets trötta titelspår känns nu i bröstkorgen, och efter att ha öppnat med sådan kraft gör bandet det löjligt svårt för sig själva att hålla igång glöden. Men de lyckas.

Soloalbumets sånger om hjärtesorg blandas titt som tätt med låtar från det alltför bortglömda albumet Elsie, som Brian gjorde med sitt sidoprojekt The Horrible Crowes. Han har också tagit med sig gamla Myspace-klassiker som The Blues, Mary och Tin Pan Alley, och publiken slutar aldrig sjunga om Brians melankoli.

Men även om texterna nästan får Melissa Horns ensamhet att kännas liten, så fälls det inga tårar här. Brian skämtar om postiljoner som frågar efter kärlekstips, han försöker lära sig vissla, delar ut snus och lyfter publikens smilband om och om igen. Han får till och med Rick Springfield-dyngan Jesse’s Girl att låta bra. Hur gör han det?

Jo, för att som alla andra i lokalen är han ett fan. Ett fan som vill se sin favoritartist leka med låtarna live. Som vill tro att alla kan ta sig upp på scenen för att spela. Som avslutar sin egen konsert med Keep On Rockin’ In The Free World, utan att det blir löjligt.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA