x
Olov Antonsson: Nere Och Ute I AC Län

Olov Antonsson
Nere Och Ute I AC Län

Syrerik Västerbotten-romantik

GAFFA

Album / Gaphals
Utgivning D. 2016.11.25
Recenserad av
Albin Johansson

Han bryter förvisso inte ny mark. Månsken Över Umeälven är ju Olov Antonssons take på Harry Nilssons take på Fred Neils Everybody’s Talkin’. Inte heller att obrytt och ledigt strössla modersmålet med engelskan och trampa upp nostalgistigarna är något som idag känns superfräscht. Likväl är det ljuvligt och friskt. Som en mintsmakande fisherman-inandning i Norrlandsdecember. Och fan om inte Månsken Över Umeälven är bäst av alla tolv låtar.

AC län. Tvärån, Mullberget och E4:an genom Ånäset. Ume-croonerns atmosfär bäddas in bland stråkar och blåsarrangemang som kastar glamour över vemodet kring ungdomen. Små triviala kartfläckar tillskrivs stora, accelererande känslorymdar som man önskar att stanna vid. I Johanna I Parken romantiseras det om att vara tonåring och kär på bussen. Och att vara sist i gänget kvar i stan på, ja, Sist I Gänget Kvar I Stan.

Nere Och Ute I AC Län reflekterar över ungdomens drömmar om ett liv i exil, bortom Umeå och Skellefteå. Men mjukt och varmt också om kärleken för platserna, idolerna och de oavslutade historierna. ”Min Huckleberry-vän, å jag väntar på dig än …”.

Olov Antonssons pampigt orkestrerade debut på svenska (hans tidigare alias Cocoanut Groove sjunger på Colin Blunstone-engelska) behöver inte vara produkten av ett nytt grepp för att ändå tillskrivas ett fantastiskt album.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA