x
Nästan som cigaretter efter sex

Cigarettes After Sex, Debaser Strand, Stockholm

Nästan som cigaretter efter sex

Recenserad av Emil Viksell | GAFFA

(Arkivbild)

Cigarettes After Sex är verkligen ett pajigt bandnamn. Men som innehållsdeklaration är det precist. Greg Gonzalez musik känns just som det, som en cigg efter sex. Och då inte något jäkla fylleknull i en enbuske med efterföljande böjd mjukpackscigg. Utan ett sensuellt möte med typ Virginia Slims ur cigarettetui efter samlaget.

Riktigt så som man hade kunnat önska traderas inte den där stämningen till Debaser Strand. Gonzalez har med sig ett litet band och står i huvudsak och ser blasé och pömsig ut i projektorljuset – som projicerar svartvita, suddiga foton på byggnadsruiner. Det är svårt att se ut på något annat sätt till den här musiken.

Cigarettes After Sex strama koncept har sina upp- och nedsidor. Stringensen är mycket snygg. Men det är också vad det är. Inte för inte har en annan grupp som jobbar med ett tajt uttryck, The xx, tagit ut en aningens annan riktning med nya låten On Hold. Kostymen blir lätt trång om man ska vara sitt snäva grundkoncept troget. Gonzales med vänner kanske inte behöver ta några sådana steg ännu, när debutalbumet ännu inte släppts. Men hur snyggt, noir-romantiskt, sobert småjazzigt och lätt shogaze-igt det än är så låter det ganska mycket lika samma. Trots att jag lyssnat massa på de singlar och den EP han släppt kan jag fortfarande knappt skilja mellan Affection och Nothing’s Gonna Hurt You Baby. Följaktligen låter också REO Speedwagon-covern Keep On Loving You mer eller mindre likadant.

Även om det är elegant når Cigarettes After Sex inte riktigt hela vägen fram live. Lite doftljustrivial kritik är väl detta: men musiken är faktiskt helt perfekt att slå på vid ett ångande tête-à-tête. Det är så den upplevs som allra bäst.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA