x
Zacke: Fattigkussen

Zacke
Fattigkussen

Ett unikt kapitel i svensk hiphop

GAFFA

Album / Trainrec/Universal
Utgivning D. 2016.11.11
Recenserad av
Karin Lillbroända

Zacke trycker på alla knappar med nya albumet Fattigkussen. Det blir svårt att värja sig mot både produktionerna och låttexterna. Texterna cirkulerar kring sjukskrivna mammor, slitna bilar och ger en bild av Sveriges gråaste samhälle som stundtals är helt oromantiserad. Musik har ofta förmågan att finna charm i de mörkaste, tristaste och mest miserabla förflutna. Zackes historia är beskrivande och förklarande, men han har inte blivit blödig i upptäckandet av sig själv och sin plats i samhället.

En interlude i sydstatsamerikansk dialekt ligger mitt i albumet. Den tänkta innebörden kanske är någon annan, men Zackes rap om hopplösa Norrland skulle kunna vara den svenska versionen av tristessen i USA:s fattiga sydstatsstäder.

I Zackes röst vilar en melodisk melankoli som verkligen ger djup till låtar som Rondellen och Polisen. Fattigkussen är ett otroligt tajt album. Produktionsmässigt är det hit på hit, och växlandet i tempo (allt låter inte deppigt) förnöjer verkligen. Att Zacke lyckats göra ett anthem av historien att allt man har är en Glasspinne säger mycket. Fattigkussen är ett unikt kapitel i svensk hiphop som är värd all din uppmärksamhet.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA