x
Brian Eno: Reflection

Brian Eno
Reflection

Undervattensmusik skapad av ett datorprogram

GAFFA

Album / Warp Records
Utgivning D. 2017.01.01
Recenserad av
Jesper Robild

Med utgivningsdatum nyårsdagen sätter Brian Eno standarden för det kommande musikåret. Efter tveksamma The Ship kommer nästa experiment – hans mest sofistikerade hittills enligt honom själv. Åtminstone är tekniken som använts för att bygga detta ljudlandskap väldigt intressant. Istället för att använda sig av traditionella inspelningsmetoder låter Eno ett datorprogram skapa musiken.

Material har valts ut och kartlagts genom algoritmer för att sedan spelas upp och in. Tidigare har albumen enligt Eno haft en början och ett slut, medan Reflection med fördel kan upprepas i all oändlighet eftersom den likt en flod ständigt tar nya skepnader för lyssnaren. Även för en ambientnörd känns detta lite väl ansträngt. För att få önskad effekt borde vi väl i så fall få tillgång till programvaran?

Även om skivan rent förnuftsenligt är den samma varje gång är den fenomenal. Receptet på denna undervattensmusik kryddad med sonarkeyboards kan tyckas simpelt, men ju mer av genren en utforskar, desto tydligare blir det att den förste är en av de störste.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA