x
Magnus Carlson: Den Långa Vägen Hem

Magnus Carlson
Den Långa Vägen Hem

En omedelbar soulklassiker

GAFFA

Album / Cosmos Music
Utgivning D. 2017.02.03
Recenserad av
Johannes Ådén Bygdell

Modernismen, så som den tar sig uttryck i popmusik, bär på en idé – det kan sägas vara dess kärna – om att alltid vara i rörelse, att söka det nya, det bättre: att aldrig stagnera. Det anstår inte en modernist att nöja sig, att ta den enkla vägen.

Riksmodernisten Magnus Carlson bär förstås dessa ledord som en Wigan Casino-pin på sitt kavajslag. För honom faller det inte in att nu ge ut ett matt samlingsalbum, trots att det kanske är det trygga beslutet att fatta efter en Så Mycket Bättre-medverkan som oundvikligen garanterar en flytt några hack uppåt på folkkärhetsskalan. Men modernismen handlar ju inte om att göra det lätt för sig, utan att ständigt sträva efter något som smäller än högre.

I ljuset av det är det givet att Magnus Carlsons nästa steg efter Så Mycket Bättre är att ge ut ett soulalbum där några av hans högt älskade northern soul-pärlor ges svensk text. Ingen annan än Carlson hade kommit på den idén. Ingen annan än Carlson hade kunnat framföra dem med den uppriktighet och stolthet som alltid har varit hans signum.

Albumet, inspelat i somras i Paul Wellers Black Barn Studio, kompletteras med nyskrivna souldängor och tolkningar från Så Mycket Bättre som kläs upp i fyrkantsdansant button down-skjorta. Det är – i brist på bättre ord – helt enastående, och en fortsättning på Carlsons förmåga att muta in ett område på svensk musikscen där ingen annan ens kan göra en ansats till att närma sig.

Den Långa Vägen Hem är ytterligare ett bevis på att det här landet behöver Magnus Carlson. Jag är inte riktigt säker på att vi förtjänar honom.

KÖP ALBUMET PÅ VINYL HÄR


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA