x
Mike Oldfield: Return To Ommadawn

Mike Oldfield
Return To Ommadawn

Reflektion av ett bekvämt åldrande

GAFFA

Album / Virgin
Utgivning D. 2017.01.20
Recenserad av
Jesper Robild

Den senare halvan av sin karriär har Mike Oldfield verkligen inte lyft fler fingrar än nödvändigt. Det har ofta handlat om att återvinna debuten Tubular Bells typ sju gånger. Att efter mycket snack genom åren släppa en uppföljare till annat än nämnda album är helt enkelt hans sätt att variera sig på ålderns höst.

Och visst kittlar det, Ommadawn är kanske trots allt höjdpunkten på Oldfields karriär. Originalet spelades in i en stuga på walesiska landsbygden av en 22-åring. Den här gången var det lyxvillan på Bahamas som gällde. Vi får mest en reflektion av hur mycket bekvämare han har det idag. 40 år senare behövde han nog knappast spela in hela första halvan på nytt på grund av oxiderande rullbandstejp.

Det finns inget ont att säga om själva musiken. Return To Ommadawn är nämligen närapå en exakt kopia av sin föregångare. De afrikanska trummorna kommer in vid samma tillfälle, sångpartiet från originalet spelas upp baklänges och On Horseback-körerna gör comeback i slutet. Vad kommer härnäst? End Of Career Crises? Second Discovery?


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA