x
Diverse Artister: Studio One Rocksteady 2

Diverse Artister
Studio One Rocksteady 2

Gyllene soul från det unga Jamaica

GAFFA

Album / Soul Jazz
Utgivning D. 2017.01.27
Recenserad av
Johannes Ådén Bygdell

Studio One – Jamaicas Motown – besitter ett arkiv som närmast liknar en veritabel guldgruva. Londonetiketten Soul Jazz, som i 25 år har missionerat om att den allra bästa kulturen alltid uppstår i möten mellan traditioner, fortsätter här att hacka fram guldkorn från Studio One-producenten Clement ”Coxsone” Dodds källare.

Samlingen undersöker ett relativt kortlivat – men för reggaen fundamentalt – fenomen. När 60-talet närmade sig sitt slut hade den jamaicanska musiken skiftat fokus: rhythm and blues-inspirerad ska omvandlades till en långsam, mer själfull musikform som snarare drog inspiration från den allt populärare soulen. Som med alla skapelsemyter går berättelserna om namnets ursprung isär, men oavsett hur det gick till fick fenomenet snart sitt namn: rocksteady.

På den här samlingen gör The Heptones – den kanske allra främsta jamaicanska vokalgruppen från den här perioden – en fantastisk trestämmig cover på Dylans I Shall Be Released som allena borde räcka för att väcka intresse. Anmärkningsvärda är även syskonen Alton och Hortense Ellis som både ensamma och i duoform besjunger den bitterljuva kärleken med en närmast hypnotiserande pregnans och Delroy Wilson som avslutar skivan med förkrossande uppbrottssoul.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA