x
Johan Heltne: Ett Ärr I Hjärnan

Johan Heltne
Ett Ärr I Hjärnan

Uppstramad funk med hopp om försoning

GAFFA

LP / Raffaella
Utgivning D. 2017.02.01
Recenserad av
Johannes Ådén Bygdell

Vissa inledningsmeningar, må det vara i prosa eller poplyrik, har en förmåga att mycket precist kondensera hela verkets innehåll – en synekdoke i det lilla. ”Sen du dog är inget riktigt som det var” är de första orden Johan Heltne innerligt sjunger fram på öppningsspåret Krister Holmströms Son och lyckas därmed sammanfatta albumets alla berättelser: en pappas liv och död, en sons försök att någon gång bli fri.

Precis som Heltnes debutroman Det Finns Ingenting Att Vara Rädd För har texterna här en omedelbar direkthet och sjungs utan att svepas in i mildrande eufemismer. Tematiskt är det närmare en ansats till försoning än uppgörelse med fadern, trots att Heltne själv uttrycker att fadern gav honom en ”extremreligiös uppväxt”. I Kom Helig Ande hör vi avslutningen av pappans sista predikan som frikyrkopastor, månaden innan han dog. Det är vackert och brutalt.

Musikaliskt märks det att vännen Jonathan Johansson – som gästar på ett av plattans spår – berört Heltne med sin version av funk. Den funk som syntes på Heltnes förra platta, Sara, har nu stramats upp; exakta virveltrummeslag kontrasterar fint mot den sökande, nästan viskande rösten och skänker albumet en på alla sätt tilltalande ambivalent känsla.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA