x
The Tarantula Waltz: Blue As In Bliss

The Tarantula Waltz
Blue As In Bliss

Bort från bekvämlighet till uppburrad soulrock

GAFFA

Album / Woah Dad
Utgivning D. 2017.02.03
Recenserad av
Emil Viksell

Markus Svensson har tidigare agerat förband åt household-namn som The Tallest Man On Earth, First Aid Kit och The War On Drugs. Själv såg jag honom göra en fantastisk spelning före den förstnämnde på Göta Lejon i Stockholm för två år sedan.

Blue Is Bliss har föregåtts av pressbilder på honom i slarvigt applicerad corpse-paint – som framhävt hans utseendelikheter med Jared Leto. Och känslan var att det var något i görningen. Det är det också. Svensson har tagit ett steg bort från den bekväma folkmusiktraditionen, utan att lämna fåran. Ungefär som Damien Jurado gjorde när han började samarbeta med Richard Swift.

Hellre än Songs: Ohio-mättad americana har vi här uppburrad soulrock och diverse samplingar – det är dock ingen dekonstruktions-galore à la Bon Iver. Instick som den med riv-och-bygg-nytt-maestron Hjalmar Mehrs gälla Palme-stämma eller Adam Tenstas rap tillhör skivans sämre delar, men han ska ändå ha en eloge för att han försöker.

Hur som helst förtar det inte det faktum att Svensson plockat ihop en grym platta, där Golden Chain nästan låter som The Hellacopters-rock och Rock’n’Roll Halo tar upp kampen med potentater som Dylan och Springsteen.

KÖP ALBUMET PÅ VINYL HÄR


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA