x
Solen: Känslor Säljer/Miljonär

Solen
Känslor Säljer/Miljonär

Bandet går in i version 2.0

GAFFA

Album / Playground
Utgivning D. 2017.03.24
Recenserad av
Simon Lundberg

Att ändra på någonting så bärande som sin ljudbild är riskabelt. Nej, stryk det. Det är helt jävla galet. För det kan i värsta fall leda till en ren katastrof. Det har i sin tur bidragit till flera bands domedag. Ett lysande exempel för oss indienördar Kaiser Chiefs.

Anledningen att jag går in på det nu är för att Solen har rest sig ur den häftigt gitarrbaserade gråtaskan och putsat fram diamanter och guld. Ljudproduktionen är inte lika skitig som på de två andra albumen. På Känslor Säljer/Miljonär låter produktionen, ja, lyxig.

Är det en katastrof? Nej. Tvärtom. Samma gråtande pop finns kvar men – hur det än är möjligt – känns starkare. Det känns ännu mer äkta. På tredje albumet ryms i en perfekt albumförpackning skrikande shoegaze, indiepop-radiomusik och auto-tune. Ja, på Det Bästa Jag Gjort har auto-tunen letat sig in i refrängen efter att hårda gitarrer ekat genom verserna.

Solen lyckas med att inte vara beräkneliga alls och det är ett unikum som måste premieras. För det ligger någonting i det vemodiga suckandet, det oändliga sökandet och Erik Hillborgs hjärtskärande, nasala röst som får mig att både vilja krypa under täcket för att aldrig återvända – och dansa som om natten var för alltid.

Att inte dra ytterligare en Kent-parallell här (bandet har hört dessa många gånger) vore ändå dumt. Det känns som när Kent gick in i fas två i och med Vapen & Ammunition

De pulserande syntharna får skina lika starka som gitarrerna i en fridfull symbios. Det är påtagligt när textrader som "jag har tränat bort min skrattgrop, med lögnerna kan jag lura mig och nästan vem som helst" från Acne träffar rakt i hjärtat. Sen är singlarna Miljonär och Olof, Kära Olof värda tusen i betyg. Aj, mitt indiehjärta.

Solen överraskar, samtidigt som de går in i version 2.0. Sveriges popscen är er att ta över.

KÖP ALBUMET PÅ VINYL HÄR


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA