x
En naken presentation av världens snuskigaste man

Kristian Anttila, Villa Tottebo, Åre

En naken presentation av världens snuskigaste man

Recenserad av Josefi Jönsson | GAFFA

”Dricker ni ordentligt? För musiken blir mycket bättre då. Och det blir mycket lättare att koppla bort den om man inte tycker om den.” Klockan har passerat strax efter midnatt på Villa Tottebos ovanvåning. I ett rött sken står Kristian Anttila ensam med sin akustiska gitarr och försöker underhålla en trött publik.

”Jag heter Kristian Anttila. Jag är en man på gitarr”, säger han efter att ha inlett natten med Hårt Godis. Hans mest obskyra låt som nu följs upp med Världens Snuskigaste Man. För vilka andra låtar skulle denna mannen använda för att presentera sig själv egentligen? Herren som alldeles strax kommer att läsa upp poesi om Leila K och varmkorv från sin upplysta mobilskärm.

Längst fram sitter människor i skräddarställning på golvet. Och ett konstant sorl från skidåkare som spenderat hela dagen i backen ligger i luften. Nästintill överröstar stämman från Västra Frölunda-sonen. Tills han plötsligt svävar ut med sin gitarr i publiken. Som när ett Luciatåg trädde in i aulan tystnar plötsligt allt prat. Ackompanjerad av sin tystaste låt glider han nu genom lokalen och försvinner in bakom baren.

Någonstans där lyckas han charma en disträ publik till att dansa efter hans pipa. Då visar han varför han de senaste åren befunnit sig ute på de svenska vägarna i princip oavbrutet. När han på ett naket vis delar med sig av sin låtskatt. För även om publiken från första början kanske inte var där för att ta emot så är Kristian Anttila där för att göra precis det han kan helhjärtat.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA