x
Feist: Pleasure

Feist
Pleasure

Ett kärt återseende

GAFFA

Album / Polydor
Utgivning D. 2017.04.28
Recenserad av
Simon Lundberg

Kanadensiska Leslie Feist flög högt på indiehimlen i mitten och slutet av 2000-talet. Men helt plötsligt blev det tyst. Nästan läskigt tyst. Efter succén med 2011 års Metals och en evinnerligt lång turné så tappade hon all inspiration och all lust till att skapa musik. Tills nu.

Det femte albumet Pleasure dök bara upp nästan helt plötsligt. I sina sociala medie-kanaler skriver Feist att hon inte riktigt är beredd att möta albumet då det varit så innerligt, så rått och så privat under inspelningarna tillsammans med vana kumpanerna Mocky och Renaud LeTang.

Och det märks. Från inledande titelspåret till avslutande chillfesten Young Up så blandar hon en skör innerlighet med en stark explosion av känslor. Ljudbilden känns också igen för de som är vana lyssnare. Hennes röst rispar ett hål i ditt hjärta medan det samtidigt smeker öronkanalerna. Lyssna bara på lättviktsbluesen I'm Not Running Away och säg att du inte känner innerligheten.

Det där med att hitta sig själv är något som Feist vill göra på det här albumet. Hon målar ett stort frågetecken på det vi kallar livet i lugna låtar som Lost Dreams och Get Not High, Get Not Low. Och i panikpoppen Century är hon tillbaka på riktigt. Uppbyggnaden är så genialisk med den drömmande, akustiska baroque-gitarren som brottas med utbrott av elektrisk eufoni. 

Även om Feist inte är pånyttfödd musikaliskt så har hon verkligen utvecklas emotionellt. I alla fall om man ska lita på musiken.

KÖP ALBUMET PÅ VINYL HÄR

 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA