x
Arca: Arca

Arca
Arca

När smutsen och det oskyldiga samspelar glänser stjärnproducenten

GAFFA

Album / XL
Utgivning D. 2017.04.07
Recenserad av
Jonathan Eklund

Det börjar med ett enkelt nynnande. Oskyldigt, närmast oskuldsfullt. Sen den lätt isande tonen i bakgrunden och så rösten. För första gången sedan de tidiga släppen som Nuuro sjunger Alejandro Ghersi – och han gör det som ingen annan.

Under de tio år som gått sedan Ghersis första alster har han släppt en rad album och producerat såväl Kanye West och Björk som FKA Twigs och Frank Ocean. Ändå är Ghersis egna projekt Arca ett som många aldrig ens hört talas om. Det går såklart att förklara med att hans album Xen och Mutant är allt annat än easy listening. Men när var det någonsin en godtagbar bortförklaring till att missa storhet?

På årets självbetitlade album väljer han att ta steget än längre ut – eller kanske in beroende på hur man ser det. För på Arca visar sig Ghersi sårbar, han närmast kvider fram de spanska vokalerna emellanåt. Han låter musiken vara en knappt märkbar kuliss ibland, för att sedan låta den växa sig så stark och storslagen att den bara måste få brisera.

Och ja, det gör den också. Såklart. För Ghersi låter inte det vackra stå ensamt. Smutsen, mörkret och oljudet måste få utrymme.

Arca är det som att Alejandro Ghersi lyckats fullt ut för första gången. Den klassiska skolningen, det mörka sinnet, de sällsamt ledsamma stråken och så den genialt galna producenthjärnan. Till och med en i Ghersiska mått mätt regelrätt, och underbar, poplåt som Desafío går att hitta. Så ja, allt ryms, allt har sin plats – från det oskyldiga nynnandet till de smärtsamma piskrappen.

KÖP ALBUMET HÄR


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA