x
The Charlatans: Different Days

The Charlatans
Different Days

Ikoniska britpoppare håller stilen

GAFFA

Album / BMG
Utgivning D. 2017.06.02
Recenserad av
Janne Hallman

Det känns smått osannolikt, men här kommer det 13:e albumet med Charlatans. Av alla band som dök upp under ”Madchester”-eran – när indiepop mötte acid house i slutet av det glada 80-talet – hör de till fåtalet som finns kvar. Trots fängelsestraff, två dödsfall och allehanda drogproblem har de sedan 1990 enträget petat ut ett nytt album ungefär vartannat år, med mer eller mindre lyckat resultat.

Different Days hör till de mer lyckade. Med gäster som Paul Weller, New Order och Johnny Marr styr Charlatans upp intresset från de gamla fansen, men lockar även till sig ungdomar genom att plocka in electroakten Factory Floor. Mer otippat är att deckarförfattaren Ian Rankin finns med på ett hörn, då han på kärv skotska läser poesi i uppstarten av Future Tense.

Numera är det dock mer klassisk britpop än psykedeliska danstakter som gäller, och sångaren Tim Burgess låter mer loj än kaxig. Men det visar också att de har utvecklats och åldrats med värdighet, och inte lever på nostalgin, som kollegorna i Stone Roses och Happy Mondays. Respekt för det.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA