Södra Sverige: Rak Kant

Södra Sverige
Rak Kant

Mattias Alkberg är en briljant punkpoet

GAFFA

CD / Teg Publishing
Utgivning D. 2017.05.19
Recenserad av
Pontus Bark

Då: 2014 och supervalår. Södra Sverige, supergrupp bestående av Mattias Alkberg som låtskrivare och sångare samt medlemmar från grupper som Viagra Boys och Solitude, släpper sitt självbetitlade album. En kängpunk-spark mot allt från Stockholmscentrering till fredagsmys och borgerliga ledarsidors SD-flörtande.

Nu: 2017. Mattias Alkberg knappast mindre förbannad. I Danmark, singel från nya plattan Rak Kant, sjunger han: ”Det kommer låta som att jag hatar Danmark och det gör jag. Men jag hatar hela mänskligheten fast inte en enda människa, bara allt de gör tillsammans och mot varandra. När vi borde rädda danskarna och alla andra.”

Det står klart att Alkberg alltjämt är en briljant punkpoet. Hans texter är knivskarp kritik blandat med humor. Det återkommande temat är att inte vara så jävla bra; att bo i en bil, att vara patetisk. Att det är okej. Och visst hörs det att han i punkrock-projektet Södra Sverige omges av skickliga musiker. På Rak Kant ligger betoningen däremot snarare på rock än på punk. Rak Kant är något spretigare och mer postpunkigt än Södra Sveriges tidigare alster. Inte lika tydlig i sin paketering. Detta ska dock inte missuppfattas som negativt. Det är en platta att ge tid och låta växa. För växer, det gör den.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA