x
Värmen var total när First Floor Power återvände hem

First Floor Power, Inkonst, Malmö

Värmen var total när First Floor Power återvände hem

Recenserad av Fredrik Söderlund | GAFFA

Det är hett som helvete på Inkonst. 25 grader ute i Malmö-kvällen blir säkert 30 inne i lokalen. Men det är inte bara värmen som står på termometern som fyller utrymmet. Den kommer lika mycket från publikens hjärtan. Kanske framför allt från die hard-fansen som fanns med från början. Jag förringar inte de nyfrälsta som kanske droppade in efter senaste albumet Don’t Back Down! från 2008, men de största elogerna och mest högljudda gensvaret kommer från de jämnåriga klientelet.

First Floor Power gör ett “coming home”-gig och dessutom det enda stoppet i Sverige. Det var i Malmö det hände för 20 år sedan. Jenny Wilson och Karl Jonas Winqvist pratar om sin gigantiska lägenhet som bara innehöll en orgel och en madrass. En fin anekdot som resulterade i det som blev deras svängigt nerviga pop. Just de ingredienserna som fick Bob Hunds Jonas Jonasson att ta bandet under sina vingar och producera deras tidiga material.

De är tagna av stundens allvar, men lika lyckliga som avslappnade. Stämningen är lekfull. “Malmö är väl en man”, säger Jenny Wilson plötsligt. “Kantig”. Jo, kanske.

När FFP är som bäst låter de som ett svenskt Yo La Tengo, ett mindre spexigt Pavement eller ett landsorts-Velvet Underground med lite Talking Heads-rytmik inslängt. Underbara referensramar som kanske inte slår igenom till 100 procent, men de finns där som stöttepelare.

Det största med kvällen är enligt mig inte bandets musik, som aldrig kändes lika relevant som vare sig The Bear Quartet eller Honey Is Cool, vilka kan räknas som relativt gemensamma tidsmarkörer för hur svensk indie lät i slutet av 90-talet. Inte helt oväntat blir det som mest gripande och relevant när Jenny Wilson tar över. Hon är trots allt en av Sveriges viktigaste, coolaste och integritetsfyllda artister i min sångbok. Hon kostar på sig att stagedivea i gruppens elektroniska kraut-bossa nova-paradnummer There Is Hope. En annan av kvällens finaste stunder är när systrarna Wilsons pappa äntligen kommer en timme för sent. Det ömsinta jublet från hans döttrar får fånga hur vacker kvällen var på sitt eget sätt.

 

 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA