x
Saint Etienne: Home Counties

Saint Etienne
Home Counties

Vad är egentligen ”hemma”?

GAFFA

Album / Heavenly
Utgivning D. 2017.06.02
Recenserad av
Janne Hallman

Croydon-bandet Saint Etienne är nu inne på sitt 27:e år som leverantörer av sval, klassisk britpop med fyndiga texter. De är även förespråkare av konceptalbum, där de vill göra nåt mer än bara snygga poplåtar.

Redan på sitt andra album So Tough (1993) fanns ambitionerna, där varje låt skulle beskriva en specifik stad. Och Tales From Turnpike House (2005) var en uttalad konceptskiva som kretsade kring ett hyreshus i London.

Även Home Counties utgår från en bärande idé, denna gång om en dag i det geografiska område i södra England (där bland annat Croydon ligger) som gett skivan sitt namn. Texterna handlar om vad som räknas som hem. Är det där du bor, kommer från eller är på väg till? Vad är egentligen ”hemma”? Mellan låtarna hörs radioröster, fågelsång och ljudet från ankommande tåg, som effektfullt binder ihop berättelsen.

Home Counties är habil och stabil; njutbar utan att vara fantastisk. Saint Etienne slarvar aldrig, men denna gång når inte musiken upp till samma verkshöjd som ambitionerna. Ett gott försök, inte mer än så.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA