x
Fontän: Fontän

Fontän
Fontän

Musikalisk fullträff efter åtta års väntan

GAFFA

Album / Höga Nord
Utgivning D. 2017.05.26
Recenserad av
Jesper Robild

Nästan åtta år har vi fått vänta sedan Winterhwila. Jesper Jarold och Johan Melin har visserligen bjudit på sex låtar i form av fjolårets EP:s Polar Star och Babylon, men törsten efter en fullängdare har varit stor. Tredje albumet lånar en låt från vardera EP. Därutöver tillkommer ytterligare sex nyheter. Snålt kan tyckas, men inte om vi ser till antalet minuter.

Duon är kanske de främsta representanterna för västkustutbudet på Höga Nord. Vi snackar inte popularitet – blott 800 likes på Facebook i skrivande stund – utan musikalisk fullträff. Originalitet av den här kalibern kan inte nog prisas. Med swoshande synthar och drömska basgångar levererar Fontän nyfiken, meditativ musik som utforskar ytterligare marker.

I vad som får kallas äkta konstmusikanda möter den mjuka krautpsykedelian folkiga toner från kontinenten i öst. Greven laborerar med främre orienten och Gangri låter Japan. Egentligen är det bara Shadows, enda spåret med sång, som påminner starkt om Winterhwila. Fans av tidigare material kan dock omöjligen bli besvikna.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA