x
Rut Sandbladh: Nattdjur

Rut Sandbladh
Nattdjur

Norrbottnisk synthpop med magisk refräng

GAFFA

Demo-cd /
Utgivning D. 2017.06.01
Recenserad av
Jesper Robild

Sällan har det varit så hårfint i slaget om månadens vinnare i GAFFA Osignerat. Lisa-Rut Sandbladh, som kortar ned sitt namn i artistsammanhang, kommer ursprungligen från Älvsbyn och kallar sin musik för norrbottnisk synthpop för norrskensnätter. Nattdjur har två huvudsakliga kvaliteter som belönar stycket med sällsynt högt betyg och en famn full av superlativ.

Den första är en förmåga som är svår att sätta fingret på – domänen känns beprövad (med lyckat resultat) och superfräsch på en och samma gång. Lisa Nilssons melodiskicklighet möter en vibe som är så vital och aktuell att den skulle kunna komma från framtiden. Någonstans i mitten hittar vi den där synthpoppen med minnen från förr. Om det inte är det här som är tidlöst kan ordet skrotas.

Kvalitet nummer två är refrängen, kanske den viktigaste ingrediensen i varje poplåt. Möjligen är det individuellt vilka slingor och ackordföljder som slår an hjärtsträngen, men Nattdjurs dubbelrefräng är så klockrent vacker att undertecknad förvandlas till en boll av gåshud.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA