x
Neofolkgoth-drottningen mässar galet högt

Chelsea Wolfe, Babel, Malmö

Neofolkgoth-drottningen mässar galet högt

Recenserad av Fredrik Söderlund | GAFFA

(Arkivbild)

Spektrat, bredden och nyanserna är det som gör att Apokalypsis från 2011 nog för evigt kommer vara Chelsea Wolfes bästa album. Live är det mer stabbigt och (vågar jag säga) bredbent. Det folkigare anslaget från de två senaste albumen är också näst intill bortskalat. Tungrocken ligger och mullrar. Allt är så klart en smaksak, men det är mer Neurosis än Swans (som jag alltid har tänkt är en av hennes största inspirationskällor).

Chelsea Wolfe har aldrig hållit tillbaka på sina hårdare rockinfluenser, men jag föredrar Michael Gira före Scott Kelly tio gånger av tio. Swans är monumentala och har lyckats skapa den vackraste jävelskapen de senaste 30 plus-åren. Chelsea Wolfe är där och nafsar, men når inte riktigt dit. Samtidigt är Swans så klart inte den enda källan. När hon glider ut i sin svarta spetsklänning ser hon lite ut som PJ Harvey korsat med Stevie Nicks, Lisa Gerrard från Dead Can Dance och Diamanda Galas. Alla (utom möjligen 70-talets Fleetwood Mac då) måste ha betytt oerhört mycket för Chelsea. Den neofolkgoth-drottning som hon ändå är.

Att hon mässar galet högt inne i en lokal som heter Babel är givetvis passande. Mörka evangelier utskrikna från både hennes beslöjande stämma och hennes hörselprövande band. Basen doom-spelar, gitarrerna skär och trummorna krossar. Det är en fysisk upplevelse och det är egentligen aldrig fel. Men som sagt, de där extra trumfkorten saknas. Det som gör att brötet berör mer än det stör.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA