x
Japanese Breakfast: Soft Sounds From Another Planet

Japanese Breakfast
Soft Sounds From Another Planet

Stämningsfull lo-fi som siktar mot stjärnorna

GAFFA

Album / Dead Oceans
Utgivning D. 2017.07.14
Recenserad av
Jonatan Södergren

Med Psychopomp stod Michelle Zauner aka Japanese Breakfast för ett av förra årets stora utropstecken. Även utan vetskapen att låtskrivandet hade ett terapeutiskt syfte, då det fick henne att hantera traumat i samband med moderns bortgång, var det en charmig samling drömska poplåtar. Bakgrunden gav det en djupare mening och gjorde de mörka undertonerna mer framträdande.

På uppföljaren Soft Sounds From Another Planet kommer alla färger i lite mer hi-definition; men indie-charmen består. Låtarna är lite mognare och lite mer eklektiska. Det psykedeliska gitarrmotivet i symbios med de extraterrestriella ljudeffekterna i inledande Diving Woman sätter till vis del fingret på vad som komma skall, men varje låt tillåts leva sitt ett eget liv. I 12 Steps blir det mer indieös medan titelspåret är surrealistiskt och Twin Peaks-mysigt.

”All our celebrities keep dying,” sjunger hon i albumets vackraste spår, Till Death. Intentionen må ha varit att ta ett steg bort från det privata som präglade debuten. Men även när blicken riktas ut mot världen eller mot något så oändligt som rymden är det uppenbart att allting kommer från något så skört som en människa.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA