x
Big Boi: Boomiverse

Big Boi
Boomiverse

Allt möjligt och mycket av det

GAFFA

Album / Epic
Utgivning D. 2017.06.16
Recenserad av
Karin Lillbroända

Atlantas meste hiphop-veteran fortsätter experimentera på sitt tredje (eller fjärde beroende på hur man vill räkna) album. Big Boi har aldrig varit rädd för att hitta nya riktningar och ösa på allt han har.

Boomiverse blandas hård och studsig hiphop med poppiga refränger och kaxig sydstatsrap. Big Boi samplar framlidne Pimp C på In The South och lånar in Adam Levines nasala sång på Mic Jack. Vidare klinkas det 40-talspiano och sjungs positiva vibbar på All Night, samtidigt som det spelas retro-TV-spel i bakgrunden på Overthunk. Det är ganska blandat.

Spretigheten har samtidigt gett Big Boi en egen stil, homogen och lätt att känna igen. Att gilla ett Big Boi-album från början till slut brukar dock inte vara det lättaste, och så är fallet även här.

Bäst är de renodlade hiphoplåtarna, där ett bra beat får hålla uppe låten utan att ett ton specialeffekter får allt att rasa. Trion bestående av Jeezy, Killer Mike och Big Boi på Kill Jill gör tveklöst låten till skivans bästa spår. Där får Big Boi visa upp hela sin kapacitet som rappare. För om man bortser från alla yrväder som hittar in i Big Bois musik återstår inget annat än en av världens bästa rappare när det kommer till flow.

Big Bois nya rymdfärd är underhållande, även om den tappar fart på slutet, men hur mycket man än vill går det inte att fortsätta längta efter att Atlanta-rapparen samlade ihop sig lite, riktade in sig på bastung och energisk rap och höjde nivån på innehållet. Då skulle vi få en riktig bomb, istället för sjuttioelva olika specialeffekter som försöker efterlikna det.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA