x
Ren heavy metal med god vigör

Saxon, Copenhell 2017

Ren heavy metal med god vigör

Recenserad av Jesper Robild | GAFFA

”Det här är heavy metal i sin renaste form!” säger killen bredvid mig och viftar med hornen. Med 21 studioalbum i katalogen och inga medlemmar som ingått i heavy metal-maskinen mindre än två decennier känns Saxon inte alls malplacerade på Copenhell. Trots att det handlar om en festival med relativt ung medelålder för att driva hårdrockskonceptet, och i år med fokus på något tyngre och överlag yngre akter än exempelvis Sweden Rock Festival. Hårdrockarna vet att akta sina legender.

Det som i högsta grad måste slå varenda kotte som bevittnar gubbarna framför en vägg av Marshall-förstärkare att de är imponerande vitala. De båda originalmedlemmarna Peter Quinn och Biff Byford har nu båda passerat pensionsåldern men är bra mycket piggare än många av sina jämnåriga branschkollegor. Framförallt är det nästintill häpnadsväckande hur väl Biffs röst låter. 747 (Strangers In The Night) stryks för dagen, annars samsas nyare alster som titelspåret på senaste skivan Battering Ram med massvis av låtar som satt stor prägel på hela hårdrockskulturen. Smaka bara på de klassiska titlarna som dundrar ut över backen: Wheels Of Steel, Power & The Glory och Denim And Leather säger allt.

Konserten är tydligt präglad av nostalgi, trots – eller i samklang med – ovan nämnda vigör. And The Bands Played On förtjänar sin plats till minne av den gamla festivalen Monsters Of Rock, och Heavy Metal Thunder tillägnas Lemmy eftersom det var hans favoritlåt med Saxon.

Det går inte att säga emot killen i början. Vad är ren heavy metal om inte Saxon?


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA