x
Övertar taktpinnen med rå styrka

Skindred , Bråvallafestivalen 2017

Övertar taktpinnen med rå styrka

Recenserad av André Spång | GAFFA

När AC/DC:s Thunderstruck tonat ut äntrar Skindred Bråvallafestivalens scen Panorama. Med sångaren Benju Webbe i täten tar de sig rutinerat an den blygsamma publiken. Den gassande solen har legat på större delar av dagen och har gjort publiken matt. Energiskt men systematiskt försöker han tillsammans med bandet arbeta upp åskådarna.  

Jämte mig står en säkerhetsvakt vilken vid åsynen av mitt anteckningsblock skämtsamt klämmer fram att han ”minsann inte ger några intervjuer”. Men vad han dock ger är en bild av den blygsamma förväntning som genomsyrar den festivaltörstande publiken. Han stampar i takt, han mimar med och han blir rörd samtliga tal Benju Webbe håller. 

Det är märkbart hur Skindred är beroende av publikens engagemang; om de märker tillstymmelse av ointresse eller trötthet går Webbe ner på knä och friar till publiken. Han kör handklapp, han drar igång en tävling om vilken sida av åskådarna som kan låta högst och han håller högtidliga tal om respekt, kärlek och rasism. Allt för att inte tappa dem, och när han vid ett fåtal tillfällen gör det blir försöken mer och mer desperata. Ju längre avståndet mellan publiken och Skindred blir desto desperatare blir bandet och stundtals blir skillnaden mellan dessa två komponenter så ymnig att Webbe mer liknar en allsångsledare än den artist och karaktär han är. 

Men efter många publiklekar och dramatiska utspel lyckas Skindred till slut vinna publiken. Som det bejublade liveband Skindred är skulle det ske förr eller senare, inte ens en solsting och rostig och rostig festivalpublik kan knäcka Skindred innan Skindred knäcker dem. Inte genom elegans och finess, utan genom rå styrka.

När de river av de övertygande korten Pressure, Machine och Nobody i rask takt, fått ner publiken på knä och fått dem att svinga sina t-shirts över huvudet utbrister säkerhetsvakten vid min sida: ”Det här bandet kan verkligen leverera”.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA