x
Public Service Broadcasting : Every Valley

Public Service Broadcasting
Every Valley

En historielektion som borde vara obligatorisk

GAFFA

Album / PIAS
Utgivning D. 2017.07.07
Recenserad av
Janne Hallman

London-duon har alltid varit väldigt ambitiös, med album som hyllat mänskliga prestationer och innovationer mot överväldigande odds. Med samplingar från informations- och propagandafilmer ovanpå instrumental indiepop och mjuk electronica har Public Service Broadcasting berättat om vår närhistoria som oroväckande ofta glöms bort eller försvinner i ett allt ökande mediebrus.

Debuten Inform-Educate–Entertain var inriktad på andra världskriget, medan uppföljaren The Race For Space handlade om människans önskan att upptäcka nya världar i en tid då det mesta på jordklotet redan utforskats.

På tredje albumet fortsätter traditionen med konceptalbum – denna gång handlar det om västvärldens övergivna och försummade industrisamhällen, med fokus på kolgruvorna i Wales. Nytt för denna gång är att de för första gången använt sig av riktiga sångare och sångerskor, bland annat ilskne Wales-sonen James Dean Bradfield från Manic Street Preachers. Ett lika givet som snillrikt val.

Every Valley är precis som föregångarna lika tankeväckande som behaglig, men kanske ännu viktigare en musikalisk revolt mot bakåtsträvarna, en modern fyrbåk i en tid där Brexit och Trump blivit ett legitimt alternativ för alla som är livrädda för utveckling och framsteg.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA