x
Calvin Harris: Funk Wav Bounces Vol. 1

Calvin Harris
Funk Wav Bounces Vol. 1

Ett skrytbygge som håller

GAFFA

Album / Sony
Utgivning D. 2017.06.30
Recenserad av
Daniel Horn

Återigen har han anklagats för att syssla med skrytbygge. Den numera väl erfarne och lika gigantiske producenten Calvin Harris väcker uppmärksamhet, i vissa fall avsky och i många fall glädje. Frågan är emellertid om inte den här fullängdaren, rent objektivt, är den mest emotsedda hittills från Harris-håll. Folket har redan omfamnat honom, men med det första oerhört starka smakprovet i form av Frank Ocean- och Migos-samarbetet Slide vaknar kritikerns tanke: är det god smak vi hör?

Första singeln ut är också första spåret på Funk Wav Bounces Vol.1. En låt som känns sparsmakad, trots att den ständigt skänker nya detaljer. Den kan lätt placeras på samma piedestal som personliga – och lite mer fläskiga – Calvin Harris-favoriter som This Is What You Came For och Sweet Nothing.

Funk Wav Bounces Vol.1 är lite som en fortsättning på Daft Punks monument Random Access Memories. Det är en solstänkt hyllning till 70-talets funk och disco, men där den maskerade duon från Frankrike gick tillbaka till rötterna leker Calvin Harris med nutidens giganter. Bara på Heatstroke kreddas Young Thug, Pharrell Williams och Ariana Grande! Kaxigt. Men det stannar knappast vid något slags effektsökeri. Just Heatstroke är albumets starkaste giv, vid sidan av Slide.

Funk Wav Bounces Vol.1 är genomarbetad, kärleksspäckad. Och den håller sig på stadig kurs, med risk att så småningom falla ned i skymningen – tillsammans med den där solen som skymtas på omslaget. Med det sagt, det här är onekligen soundtracket för sommaren.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA