x
Potentiell husartist som strålar av självsäkerhet

Joy, Emmabodafestivalen 2017

Potentiell husartist som strålar av självsäkerhet

Recenserad av Jesper Robild | GAFFA

(Arkivbild)

Redan förra året nominerades blott 22 år gamla Joy M’Batha till årets nykomling i P3-guld, och med ett kaxigt CV efter bara några år är stjärnskottepitetet kanske lite för sent. Efter att ha bevittnat henne live för första gången är det ständigt samma tanke som återkommer.

Det kanske är uttjatat – eller snarare kanske en orättvis jämförelse – som dock är något oundviklig efter ett gäng samarbeten. Joys aura men kanske framförallt musik för ständigt tankarna till Frej Larssons prylar. Det är hiphop i en modern tappning med rappa texter och någon sorts electro-dubstep-dunkadunka i bakgrunden. Tidsenligt.

Tankarna handlar inte alls om att ställa henne i någons skugga – tvärtom är det verkligen dags att herr Larsson går i pension och låter den här klockrena efterträdarinnan ta hans plats som Emmabodafestivalens husakt (om det nu blir några fler år). Det är skönt att slippa allt ploj och stök – låtar som Tid Är Pengar och premiären Kärleken är betydligt trevligare att ta till sig än otaliga låtar om fest med näskaffe. Att Joy ropar "jag älskar alkohol med mera" känns faktiskt inte alls pubertalt.

Vi måste inte ställa dem mot varandra – om vi ska angripa konserten från ett annat håll måste det sägas att Joy är en artist att uppleva live. Svingandes en flaska Törley bjuder hon på massor av självsäkerhet och genuin publikkontakt. Inte konstigt att fans längst fram har tatuerat in hennes logga.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA