x
Suggestiva ljudväggar i spegeltält

The Photophonics, Storsjöyran, Östersund

Suggestiva ljudväggar i spegeltält

Recenserad av Anders Nilsson | GAFFA

Bakom det jämtländska rockprojektet The Photophonics döljer sig Andreas Axelsson. Trots att han är bandets nav, får man ett motsatsen till personfixerat intryck. Visuellt är det mycket fokus på ensliga vägar och bergiga landskap i Sverige och USA. Musikvideorna till We’ll Be Fine och Easy Come / Easy Go utspelar sig i vardera landet, men har liknande bildspråk. Dessutom är musikens stämningar nog så illustrativa.

När konserten inleds med båda nämnda låtar efter varandra, är det med suggererande tongångar. Ljudväggen skapas av ett sjumannaband, inklusive orgel, körsångerskor och frontfiguren på gitarr. Lokalen, ett belgiskt spegeltält (!) i jugendstil, passar oväntat bra för ändamålet. Det är inte så lite psykedeliskt att höra textrader som "You've pushed your mind, it's medication time", samtidigt som blicken sneglar mot målat glas i lila, orange och turkos. De släpiga vändorna i I Believe för tankarna till Oliver Stones The Doors-film och scenerna när bandet (i dubbel bemärkelse) tar en tripp till öknen.

Med endast fem låtar totalt, blir spelningen ett lovande showcase inför vad som skulle kunna blomma ut till en längre och än mer hypnotisk stund. Potentialen finns där. Inget ont om den americana-scen som gror i Norrlands inland – det finns förhoppningsvis även utrymme för dess mer sinnesvidgande varianter.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA