x
Arcade Fire: Everything Now

Arcade Fire
Everything Now

När självironin spinner iväg för långt

GAFFA

Album / Sonovox / Columbia
Utgivning D. 2017.07.28
Recenserad av
Anders Nilsson

När Apples kunder blev påtvingade U2-plattan Songs Of Innocence, skapade det så massiv irritation att Bono fick gå ut med en offentlig ursäkt. Det bakslaget avskräckte inte indieälsklingarna Arcade Fire från att ta ut svängarna i sitt sälj. I lanseringen av Everything Now har de bland annat lockat med en svindyr USB-sticka i form av en "fidget spinner". De har även, nästan som för att gardera sig mot negativa reaktioner, parodierat musiksajter och fejkat tidiga albumrecensioner.

Fem låtar in, flyger dubbiga Peter Pan iväg och adderar till bilden av hyfsat dansant new wave-rock. Trots ambitionen till fortsatt förnyelse och Daft Punks Thomas Bangalter bakom kulisserna, infinner sig ett smått likgiltigt "mäh". Varianterna av titelspåret och mellansticket Infinite Content må ingå i ett större, självmedvetet narrativ om hur vi hetsar sönder oss själva i en ändlös ström av data, men det är först mot slutet och We Don't Deserve Love som en djupare mening börjar sjunka in.

Missförstått mästerverk? Man kan diskutera rimligheten i att excentriska reklamkampanjer stjäl utrymme från konsten (och dess kritik), men liksom kaffekoppen påverkar smakupplevelsen, kan inramningen bidra lika mycket som musiken i sig. Inte för att Arcade Fire behöver göra en U2 och be om ursäkt för sina PR-jippon. De kan dock ha överskattat glädjen i att, om än ironiskt, bränna en tusenlapp på en snurrande plastgrunka, särskilt när innehållet som kritiserar konsumism blir plattityder.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA