x
Ropar desperat efter gensvar – utan att lyckas

MØ, Way Out West, Göteborg

Ropar desperat efter gensvar – utan att lyckas

Recenserad av Simon Lundberg | GAFFA

Det är segstartat. Även om MØ kämpar och skriker på danska för att peppa publiken så känns det inte som att någon egentligen bryr sig om vad som sker på scenen. Kanske för att det är tidig kväll och ljust som fan. Kanske för att hennes musik inte gör sig så bra på en så stor scen.

Showen är småskalig. Med tre snubbar på instrument bakom sig kör hon iklädd en Joy Division-tisha och en softare rocker-stil. Visuellt gör ingen på scenen mycket väsen från sig. Några specialeffekter är det inte heller att tala om förrän alldeles i slutet när lite rött konfetti träder fram under Final Song.

Men showigt är det däremot. För även om det är trögt som honung så kastar sig MØ bokstavligen in i publiken – flera gånger. Hon skriker, slänger med håret, frågar 40 gånger om alla har det bra – trots att ingen förstår hennes danska. I slutet så crowdsurfar hon faktiskt på publiken.

Frågan är om det verkligen gör någonting. När majoriteten av publiken inte känner till eller bryr sig om låtarna och när allt blir så småskaligt så verkar ingen bry sig alls. Undantaget är möjligtvis Drum och Kamikaze som några festivalsugna diggar till.

Det faller ganska platt, trots försöken med "tokiga" samplingar och konstant matande med basen. Men tro för den delen inte att Karen Marie Ørsted missar en enda ton. Med sin raspiga röst sätter hon varenda ton som om det vore playback. Snyggt.

I slutändan blir allt det här hojtandet, hoppandet och publiksurfandet lite desperat. Hon framstår som ett barn som inte riktigt vet vad hon ska ta sig till i sin osäkerhet. Och publiken bryr sig egentligen inte helhjärtat tills Final Song kommer på – och de flesta lämnar lika snabbt när första extranumret som är en livemix av New Years Eve kommer på.

För att sedan återvända när MØ får avsluta med hennes mest älskade låt – Lean On – som egentligen är släppt av Major Lazer. Hon förtjänar bättre och kanske ska hon istället satsa på mer intima klubbspelningar.

För på Flamingos scen försvinner hon in i glömskan alldeles för ofta. Och hennes musik förtjänar, som sagt, mycket mer än så.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA