x
Fullständig kapitulation för en av vår tids största begåvningar

Regina Spektor, Way Out West, Göteborg

Fullständig kapitulation för en av vår tids största begåvningar

Recenserad av Tommy Juto | GAFFA

När amerikanska Paste Magazine 2006 publicerade en förteckning över de 100 bästa då levande låtskrivarna var det såväl ett – åtminstone mestadels – rättvist urval som ett erkännande för inte bara de mest självskrivna utan även en rad mindre högprofilerade namn. Samma år släppte ryskamerikanska Regina Spektor sitt andra album Begin To Hope och var väl i ärlighetens namn lite för färsk för att inkluderas.

Några album senare är hon otvivelaktigt längre kommen. Extraordinärt sinne för komposition i kombination med förmågan att engagera storpublik som estradör är knappast någon självklarhet, men här bottnar det i hur hon tidigt i karriären tog sig an spelningar var som helst i New York och fick anstränga sig för att vinna till sig uppmärksamheten. Att under 70 minuter packa in så stort innehåll utan att behöva ta till en massa ljusshower och projiceringar kännetecknar inget annat än en begåvning långt över de vanliga lallarna.

Ändå bekänner hon att hon egentligen inte kan spela gitarr när hon hänger på sig den för att ensam köra lo-fi-versioner av Bobbing For Apples och That Time på i princip endast bassträngarna, ett tillkortakommande som snarast bara fyller ett naturligt segment i showen.

Man bara kapitulerar för Spektors spelglädje och avväpnande sätt att kommunicera. Hela tiden närvarande och i personlig direktkontakt med var och en av de tusentals åhörarna.

Egentligen finns bara en sak som är bättre än att vara en av vår tids bästa låtskrivare: att vara det och samtidigt vara en av vår tids bästa underhållare.

Utan att ha räknat antalet vet jag att några luckor har uppstått i den där förteckningen Paste gjorde över de bästa levande låtskrivarna. Om en uppdatering är aktuell råder inga som helst tvivel om att Regina Spektor kommer att fylla en av dem.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA