x
Älvan i Slottsskogen trollbinder

Lisa Hannigan, Way Out West, Göteborg

Älvan i Slottsskogen trollbinder

Recenserad av Tommy Juto | GAFFA

(Arkivbild)

Jag trodde aldrig den dagen skulle komma då jag irriterade mig på att Linnea Henriksson orsakade störande oljud, men så hade jag inte förutsett hur hennes spelning på Azalea-scenen en bit bort skulle överlappa Lisa Hannigans dito i Linnétältet.

Hannigan som växlar från a cappella till elektronisk folkrock hade gärna fått vara ostörd när hon är som mest lågmäld. Den sakrala stämningen tjänar inte på dunket från poptrummor i den alltför nära fjärran. Inom kort avslutar gudskelov Henriksson och fokus kan hundraprocentigt läggas på den älvliknande irländskan, som efter att ha avslutat fina singeln Undertow briljerar med att sjunga en strof ur låten baklänges, något hon tvingades lära sig i samband med inspelningen av videon.

Hon kan sägas förvalta den fina irländska folkrocktraditionen Mellow Candle och många andra en gång gick i bräschen för, fast i modern tappning. Sångmässigt påminner anslaget stundtals om Joni Mitchells. Hennes liveset vinner förtjänstfullt på att hon skiftar mellan gitarr, mandolin och harmonium och det blir periodvis knäpptyst inne i tältet trots att det är nästan fullbelamrat av folk som söker skydd från hällregnet som dessutom smattrar mot duken. Få röster kan trollbinda till den graden.

En väninna brukar hävda att eftermiddagskonserterna i Linnétältet aldrig sviker. Inte heller Lisa Hannigan den här dagen.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA